Fondán

 

Čo je fondán

Fondán (francúzsky fondán) je biela alebo farebná cukrová hmota, ktorá je za studena tuhá, ľahko sa formuje, ale po zaschnutí stvrdne a vytvorí kôrku. Vzhľadovo a používaním sa podobá marcipánu, ale nestuhne a nikdy nie je čisto biely. Fondán sa vyrába zo sacharózy alebo invertného cukru a škrobu. Používa sa na výrobu a plnenie cukroviniek, na poťahovanie tort, rolád, zákuskov alebo na modelovanie malých ozdôb (napr. rozety alebo zvieratká) atď. Jeho názov pochádza z francúzskeho slova „fondre“, teda „roztopiť, roztopiť“. Presne to sa stane s fondánom, keď sa vloží do úst.

Hladká a pružná cukrová hmota, fondán, sa používa na obalenie a zdobenie tort, niekedy ho volajú aj falošný marcipán. Hlavnou zložkou fondánu je cukor, potom voda a glukózový sirup.

Výhodou fondánu je jeho schopnosť vytvoriť dokonale hladký a elegantný povrch na tortách, preto je taký ideálny na úžasné svadobné torty alebo slávnostné dezerty. Je často bielej farby, ale ľahko sa farbí potravinárskymi farbami na akýkoľvek odtieň.

Fondánová hmota je mäkká a dobre tvarovateľná, dajú sa z nej vytvárať jednoduché kvety aj figúrky. Avšak, nie každý má rád chuť fondánu, pre mnohých je príliš sladký a chuťovo akosi umelý.

Fondánovú poťahovú hmotu je bežne dostať kúpiť aj v supermarketoch, ale dá sa vyrobiť aj doma, napríklad z cukríkov marshmallows.